כשאתה זקן ופוגש רק אנשים זקנים אתה מאוד עצוב ואלה החיים. כשאתה פוגש אנשים צעירים ומדבר איתם ויושבים יחד זה נותן רצון לחיות. הפודקאסט גרם לי לרגעים אמיתיים של אושר
פאול קינן, בן 94, שורד שואה
פודקאסט "שלייקעס" הוא מיזם שמטרתו לחבר בין שורדי השואה לבין האוכלוסייה הצעירה. המיזם, מבית תוכנית "בוחרים מחר לעד" של הסוכנות היהודית, מעניק לשורדי השואה את קדמת הבמה, מאפשר לכל אחד מהצדדים להרגיש בעל ערך, ובסוף משמיע "בקולם לכולם" את הסיפור המשותף שהם בוחרים לספר
על פי נתוני המשרד לשוויון חברתי, נכון לאפריל 2024, חיים בישראל כ- 133,362 שורדי שואה כאשר 45% מהם חיים בתחושה של בדידות וריחוק חברתי רוב הזמן. המשמעות היא שכ- 60,000 שורדי שואה סובלים מבדידות יומיומית! הבדידות משפיעה על חייהם של השורדים ומקשה עליהם פיזית ונפשית. היא מהווה אתגר משמעותי בקרב קשישים בכלל וגוברת בקרב השורדים לאור הטראומות אותן הם נושאים מהעבר.
"פודקאסט שלייקעס" הוא פרויקט ראשון מסוגו בעולם שבמרכזו עומדים שורדי ושורדות שואה וסטודנטים ושנוצר במטרה לייצר גשר בין דורי להפגת בדידות דרך פעילות של יצירה משותפת.
"פודקאסט שלייקעס", הוא פרויקט מבית הסוכנות היהודית, בתוכנית "בוחרים מחר לעד", שנולד להיכנס לתוך המקומות שאינם "פוטוגניים" בתוך החברה שלנו ולהציב שם זרקור גדול ובמקרה זה, גם מיקרופון.
מטרת הפרויקט היא לצאת מהמקום המסורתי שבו צעירים מגיעים לשמוע עדות או פועלים למען האוכלוסייה הזו רק במועדים הלאומיים. במרכז הרעיון להפוך את המפגש למקום של השראה ושל הדדיות שתיווצר בתוך שיח משותף ושוטף וסיפור שידובר בשני קולות, משני קצוות החיים
יצירת המרחב המשותף, תוך הקניית כלים מקצועיים ליצירת פודקאסט וההיכרות עם עולמות הרדיו והכתיבה מייצרת רובד נוסף של תרומה מהפרויקט ופלטפורמה "שוויונית" באמצעותה באים לידי ביטוי יכולותיהם של שני הצדדים באמצעות כלי עכשווי ורלוונטי. הסטודנטיות והסטודנטים, המצויים בשלב בחייהם שהוא רגע לפני החלק הארי ולפני יציאתם לחיים "האמיתיים", מקבלים הזדמנות יוצאת דופן לשיח של השראה עם אנשים שנמצאים בדיוק לאחר החלק הארי של עשייתם, ובדיוק בנקודה הזו נמצא גם הסיפור המשותף. לצד תכני הפודקאסט שמתהווים במהלך המפגשים ומוקלטים במפגשי "שיא" בתום התהליך, נוצר קשר שנרקם בין הזוגות. הניסיון מלמד כי הכתיבה, ההקלטה והישיבה הפיזית המשותפת יוצרים קרבה בין השורד.ת לסטודנט.ית, והרתיעה שהייתה קיימת אולי קודם מתוך פערי הגיל מתפוררת – החיבורים שנולדים, כחלק מאותו תהליך משותף והדדי, הם התוצר המשמעותי של התוכנית.
להאזנה בספוטיפיי לעונה 2:
"למרות פער הגילים, שרה ואני מדברות באותה שפה. הפכנו להיות חברות, והיא מודל לחיקוי ומושא להשראה"
נעם יוספי, בת 24, משתתפת בפרויקט
להאזנה לפודקאסט שלייקעס
לחצו כאן
לצפייה בעשייה היום יומית בפרוייקט לחצו כאן
לקריאת הכתבה על הפעילות לחצו כאן
לקריאת פוסטים מרגשים עלינו לחצו כאן
שמי נופר זארקה, בת 27. את חדווה קליין ז"ל פגשתי לראשונה במסע לפולין, הקשר שלנו המשיך כמה שנים לאחר המסע והיה מיוחד. האופטימיות שהייתה לה, השמחה והצחוק הפיחו בי מוטיבציה ופרופורציות. היינו מדברות כל שישי, היא הייתה מספרת לי על השבוע שלה ואני על שלי. בהמשך פגשתי שורדות ושורדי שואה נוספים שגם אליהם היה חיבור מיוחד והקשרים איתם היו שונים וייחודים מהקשרים האחרים ביומיום שלי. מתוך המקום הזה, כששני הצדדים שווים ומוצאים את המשותף ביניהם, עלה הרעיון של "פודקאסט שלייקעס". למצוא את המשותף, את החיבור הבין דורי שנמצא מעבר לפער הגילאים ולראות את אותם שורדי שואה לא רק בימים הלאומיים ולא צבועים בסיפור ההישרדות שלהם. אנחנו כאן כדי ליצור סיפור אחר.
שמי חן חיימוביץ, בת 27 מבאר שבע, סטודנטית למזרח תיכון וניהול ויישוב סכסוכים.
למעלה משנתיים ובמסגרות שונות אני מתעדת סיפורים של שורדי שואה, משתתפת בפרויקטים בנושא וצוללת במהלך ראיונות שאני מקיימת, לתוך עדויות של אנשים שחוו את המקומות הנוראיים והנמוכים ביותר שידעה האנושות. הסיפור הבין- דורי מעסיק אותי ואני מרגישה שאנו חיים בתקופה בה הולכים ונעלמים שורדי השואה ובה בעת, עולם הזיכרון משתנה, הטכנולוגיה משתלטת והסבלנות של אנשים להכיל משהו שזמנו עולה על 15 שניות, כמעט ואינה קיימת. זוהי נקודת זמן מכרעת, בה עלינו, הדור הצעיר בעיקר, להבין איזה מקום יישאר למה שכבר לא יהיה לו שום קיום שאיננו אנדרטה, שיר או עדות מוקלטת. הפודקאסט הוא סיפור של חברות. חברות שיכולה להירקם גם מעבר לזמן, בין המילים ובמקומות הכי פחות צפויים.
נופר זארקה – 0507144466 – [email protected]
חן חיימוביץ – 0544307460 – [email protected]